Bahan-bahannya:
1kg udang kertas saiz sederhana (blh juga guna udang lain dan saiz mgikut kesukaan)
1 biji bawang besar}
3 ulas bawang putih}
300g cili kering (rebus sehingga lembut) }
sedikit belacan} dikisar
sedikit air asam jawa
1/2 biji bawang besar-dihiris
minyak utk menumis
garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya:
- Bersihkan udang dan toskan sehingga kering.
- Panaskan minyak di dalam kuali.
- Apabila minyak sudah panas, masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi.
- Tumis bahan tersebut sehingga pecah minyak dan cilinya telah garing dan bertukar warna.
- Kemudian, masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan udang dan bawang yang telah dihiris dan kacau sehingga udang masak.
- Angkat dan sedia dihidangkan.
# lagi sedap kalau letak petai..meletup terus rase die...hehe...selamat mencube ye... :)
air asam 1 cawan.. hahaha
ReplyDelete